Checklist verhuizen

Checklist verhuizen

Voor veel mensen is de verhuizing een stressvolle situatie geweest. Ga daarom goed voorbereid deze periode in en onderschat dit zeker niet! Er komt namelijk een heleboel op je af qua informatie en dingen die je moet doen. Denk hierbij aan gegevens aanleveren bij je makelaar, documenten invullen en in de tussentijd moet je ook nog je hele inboedel netjes inpakken.

Onze handige checklist voor jouw verhuizing

Planning

Een planning is belangrijk omdat het je houvast kan bieden. Door alles op papier te zetten kun je in ieder geval niets vergeten en kun je inplannen hoeveel tijd er voor iets nodig dient te zijn. Heeft de stukadoor 3 dagen werk nodig en kan de schilder daarna meteen aan de slag? Het stucwerk dient meestal een paar dagen te drogen, dus dien je hier ook rekening mee te houden in je planning.

Doordeweeks of in het weekend

Een verhuizing kun je doordeweeks óf in het weekend doen. Het is verstandig om hier een doordachte keuze in te maken. Als je namelijk doordeweeks wil verhuizen dien je in de meeste gevallen enkele uren of dagen vrij te nemen. In het weekend heb je vanzelfsprekend meer tijd (als je niet onregelmatig werkt uiteraard), maar ben je wel van een aantal andere dingen afhankelijk. Zo hebben familie en vrienden vaak weekendplannen en is een professionele verhuisdienst in het weekend duurder.

Benodigdheden bij een verhuizing

Verhuisdozen

Verhuisdozen kopen wordt door bijna iedereen wel gedaan. Het is een handig hulpmiddel bij het efficiënt inpakken van je spullen. Het voordeel is dat je de verhuisdozen ook gemakkelijk kunt stapelen, zodat het niet te veel ruimte in beslag neemt.

Professionele verhuisdozen worden vaak van de zwaarste kwaliteit karton gemaakt. Het is namelijk niet wenselijk dat je waardevolle spullen beschadigen omdat de verhuisdoos is gescheurd. Bij goedkopere verhuisdozen komt dit helaas vaker voor omdat de draagkracht en stevigheid minder is dan bij professionele verhuisdozen. De professionele verhuisdozen hebben bovendien extra kenmerken die het verhuizen gemakkelijker maakt. Zo zijn deze verhuisdozen vaak voorzien van handige greepsteunen en een autolock sluiting. Hierdoor kun je de verhuisdozen gemakkelijk optillen en je hebt bovendien geen tape of plakband nog om je verhuisdozen dicht te maken.

Tot slot kun je voor de zekerheid wel het beste even (extra) beschermfolie of noppenfolie om je breekbare spullen heen doen.

Waar moet je nog meer aan denken?

Tijdens een verhuizing heb je in de meeste gevallen veel verschillende dingen nodig. Van een planning en verhuisdozen tot aan een verhuiswagen. Uiteraard is niet elke verhuizing bij iedereen hetzelfde, maar het komt er wel op neer dat je meer dingen nodig hebt dan dat je zou denken. Wij helpen graag om sommige struikelblokken zo goed mogelijk te vermijden.

Verhuiswagen

Het is niet ideaal om je gehele inboedel per auto te vervoeren. In de meeste gevallen red je het met een aanhanger ook niet zomaar. Veel mensen die gaan verhuizen, huren daarom een verhuiswagen. Gemiddeld heeft een verhuiswagen zo’n 50 kubieke meter aan inhoud. Dit is normaal gesproken genoeg aantal kubieke meters voor het verhuizen van de inboedel van een woonhuis van een gezin met kinderen.

Een tweede punt waarmee je rekening dient te houden is dat er verhuiswagens zijn die deuren of een laadklep hebben. Wanneer je zware meubels in wil laden, dan is het gemakkelijker om een verhuiswagen met een laadklep te huren. Bij een verhuiswagen met een laadklep kun je namelijk de zware meubels zelf vanaf de grond richting het punt brengen waar je het in dient te laden zonder dat het je inspanning kost.

Vrij vragen werk

Wettelijk heb je helaas geen recht op verhuisdagen. Werkgevers bepalen dit zelf en leggen dit vast in de CAO. Als het niet in je CAO is vastgelegd, kan het wel zijn dat hier contractuele afspraken over gemaakt zijn. De meeste bedrijven met een CAO bieden werknemers 1 of 2 verhuisdagen aan. Op deze manier hoef je geen vakantiedagen in te leveren en wordt je loon doorbetaald. Met deze dagen kun je in ieder geval al een mooie start met de verhuizing maken!

Opslagruimte

Vaak is het zo dat je niet meteen vanuit je oude verblijf naar de nieuwe locatie over kan gaan zonder dat je meubels en spullen ergens dient op te bergen. Als je zelf vanuit het ouderlijk huis gaat verhuizen, dan is dit natuurlijk een stuk makkelijker. In dit geval kan je namelijk de spullen bij je ouders opslaan. Als je een andere woning hebt gekocht en je vanuit een huurwoning of koopwoning gaat verhuizen, dan wordt dit al een stuk lastiger. Aan de ene kant heb je het probleem dat je spullen ergens wil opslaan, maar aan de andere kant zit je zeer waarschijnlijk met dubbele kosten qua huur of hypotheek.

wat zijn de beste verhuisdozen?

Oude koopwoning of huurwoning

Nadat je jullie of jouw oude stulpje gedag gaat zeggen, dienen er nog veel verschillende dingen geregeld te worden. Met een verhuizing of tijdens het inlichten van de gemeente wordt helaas niet alles direct overgezet. Zo dien je contact op te nemen met veel organisaties waarbij je een contract hebt afgesloten. Denk hierbij aan je energiemaatschappij, internetprovider of televisieprovider. Sommige mensen hebben bovendien een onderhoudscontract. Bij al deze partijen dien je het contract stop te zetten of over te sluiten naar je nieuwe adres.

Voordat je daadwerkelijk de deur achter je dicht trekt dien je nog de meterstanden te noteren. Vaak wordt dit op de datum van de sleuteloverdracht in het bijzijn van de nieuwe bewoners gedaan.

Verhuislift

Wanneer je over gaat huizen vanuit een appartement dien je vanuit een bepaalde hoogte alles naar beneden te sjouwen. Behalve dat de meubels in de meeste gevallen erg zwaar zijn en je er voorzichtig mee om wil gaan, is het ook zo dat dit naar beneden en boven sjouwen een erg tijdrovend project is.

Wanneer je vanuit een hoger gelegen verdieping wil gaan verhuizen is het verstandig een verhuislift te huren. Een verhuislift is bovendien dé ideale oplossing als je een smal trappenhuis of steile trap hebt. Dit kan soms voor gevaarlijke situaties zorgen. Met een verhuislift is het uiteraard ook mogelijk om juist je zware meubels naar boven te transporteren.

Na de verhuizing

Na al het harde werk is er ook tijd voor ontspanning nodig. Je kunt eindelijk genieten van je nieuwe huis. Ook je vrienden en familie hebben veel werk verzet en zonder hen was je nu waarschijnlijk nog steeds bezig. Daarom is het een mooi moment om een housewarming of BBQ te organiseren voor de harde werkers. Lekker op een ontspannen manier bijkletsen en de verhuizing evalueren.

Je hebt dit product net toegevoegd aan de winkelwagen: