Inpaktips

De beste inpaktips

Koop genoeg verhuisdozen, als je overhoudt kun je ze altijd nog bewaren. Pak de kamers één voor één in om het overzicht niet kwijt te raken. Nummer de dozen voor het inpakken en maak hiervan een lijst. Geef hierop aan wat erin zit en naar welke ruimte ze moeten. Geef op deze lijst aan in welke dozen breekbare en waardevolle spullen zitten.

Plaats zware voorwerpen in een kleine doos en zorg ervoor dat deze niet zwaarder wordt dan 20 kg. Kom met de spullen nooit boven de rand van de doos, blijf er circa twee centimeter onder. Maak de dozen goed dicht en controleer of ze het gewicht kunnen dragen. Zorg voor genoeg vulmateriaal; bijvoorbeeld oude kranten.

Pak een aantal dozen per dag in; zo is de klus wat beter te behappen. Pak eerst de spullen in waar weinig gebruik van wordt gemaakt. Controleer de inboedelverzekering, in verband met spullen in transport. Heb je een verhuisbedrijf ingeschakeld: de verzekering tegen breuk geldt alleen als de Erkende Verhuizer ook het inpakken en uitpakken heeft verzorgd.

Kleine & Breekbare items inpakken

Glaswerk & servies

Verpak (glas)serviezen altijd in met minimaal 2 vellen inpakpapier. Vul de doos daarna af met b.v. Tupperware of andere lichte items. Zet borden en schalen op hun zijkant in de doos. Als je ze platlegt loopt u het risico dat het op één na onderste bord stuk gaat door de druk van de daarop gestapelde borden. Verpak de borden per 3 in 3 vellen papier en zorg dat er tussen elk bord papier zit.

Zet de borden in de breedte (korte kant van de doos) in de doos, zodat je twee rijen kunt maken.

Als de twee rijen vol zijn, kun je de doos opvullen met hand- of theedoeken of andere lichte spullen. Als je de doos afvult met ander serviesgoed, wordt hij al snel te zwaar.

Zorg dat de inhoud niet kan verschuiven, ook niet als de doos scheef gehouden wordt. Je kunt hiervoor de doos met proppen papier opvullen.

Pak glazen per stuk in en zet deze rechtop in de doos. Begin met de grootste glazen aan één van de zijkanten van de doos en vul de eerste laag. Als de bodem vol is, dek je de eerste laag af met een vloeipapier. Hierop kun je eventueel een tweede laag licht serviesgoed plaatsen, maar je kunt de doos ook afvullen met lichtere spullen.

Voor bekers en kopjes geldt dezelfde procedure.

Kort samengevat:

  • Gebruik liever teveel dan te weinig papier.
  • Plaats de zware voorwerpen onderin de doos en het lichte bovenop.
  • Werk van groot naar klein.
  • Kom met spullen nooit boven de rand, maar blijf er 2 cm onder en vul af met papier.
  • Zet duidelijk op de doos dat er breekbare goederen in zitten.
  • Houd de dozen met breekbare spullen bij elkaar.
  • Plaats een sticker met inhoud en locatie beschrijving op de zijkant van de doos.

Grotere items

Boeken

Gebruik een boekendoos met handvat. Plaats de boeken rechtop in de doos. Leg grote boeken en encyclopedieën plat in een doos met de harde kaftkanten tegen elkaar aan. Vul de doos tot 60% en vul af met bv. linnengoed of ander licht materiaal. Dit voorkomt rugklachten en ook voor de eventuele verhuizers.

Vloeistoffen

Zorg dat je er 100% zeker van bent dat alle flessen e.d. waar vloeistoffen in zitten, goed afgesloten zijn. Lekschades zijn niet verzekerd. Vergeet ook niet de frituurpan met vloeibaar vet vooraf te legen.

Matras

Voor de matras is een speciale plastic matrashoes beschikbaar. Dan kan deze zonder probleem meeverhuisd worden. Gaat je matras in opslag? Gebruik dan geen plastic matrashoes, je matras gaat dan schimmelen.

Verbindingsmaterialen

Tijdens de demontage van meubels moet je ook de schapdragers en bevestigingsmiddelen van de plankdelen halen. Dit is om krasschades te voorkomen. Codeer alle delen van de kasten en bedden zodat ook alles naar de juiste locatie wordt verhuisd. Plaats de delen zoveel mogelijk tegen de wand en leg ze nooit plat op de grond, anders worden er andere spullen op geplaatst en raken ze beschadigd. Bewaar de bevestigingsmaterialen zorgvuldig, zodat je er na de verhuizing niet naar hoeft te zoeken.

Lampenkappen

Demonteer de kap van de voet en verpak lampenkappen altijd apart in een doos. Er zijn diverse maten dozen die je hiervoor kunt gebruiken.

Linnengoed & kleding

Gebruik linnengoed in eerste instantie om serviesdozen e.d. mee op te vullen. Overig linnengoed en kleding kun je verpakken in dozen met handvaten, door de stapeltjes uit de kast te nemen en direct in de doos te plaatsen. Dit vergemakkelijkt het uitpakken en je kleding en linnengoed blijft gesorteerd. Kostuums, japonnen en andere kostbare hangkleding kun je apart in een doos inpakken, zo voorkom je stof en beschadiging.

Audio en video equipement

Gebruik indien mogelijk de originele verpakking. Als de originele verpakking niet meer aanwezig is, volg dan de volgende instructie: maak in een vouwdoos met handvat een goed verende bodem van +/- 10 proppen pakpapier en verpak de losse delen eerst in een zachte foam. Vul de overgebleven ruimte op met papier, of linnen zodat de items niet kunnen schuiven. Noteer daarnaast de serienummers en typenummers van het apparatuur voor de verzekering en indien van toepassing voor de douane.

Plasma en LCD TV

Gebruik indien mogelijk de originele verpakking. Als de originele verpakking niet meer aanwezig is volg dan de volgende instructie: als eerste een laag foam aanbrengen om krassen op het scherm te voorkomen. Vervolgens een laag bubbeltjes plastic en afwerken met karton. Let op: vervoer breekbare items nooit liggend maar altijd rechtop.

Klokken en schilderijen

Bij klokken dien je de slinger eruit te halen of in de kast vast te zetten. Markeer altijd de gewichten i.v.m. het gewichtsverschil, zo weet je welke links en welke rechts moet hangen. Laat grote (staande) klokken, maar ook spiegels en schilderijen over aan je verhuizer. Hiermee ben je verzekerd van de beste bescherming tijdens je verhuizing.

Etenswaren en brandbare goederen

Etenswaren die geopend zijn kun je beter niet verpakken. Wij raden je aan deze zelf te vervoeren. Gaan je spullen in opslag? Kijk dan goed naar de houdbaarheiddatum. Brand en ontplofbare goederen maar ook spuitbussen mogen niet worden ingepakt in verband met brandgevaar.

Waardevolle spullen

Laat geen sleutels in kasten en bureaus zitten, ze kunnen zoekraken en andere objecten beschadigen. Zorg dat je sleutels, geld en cheques in je handbagage houdt. Dit geldt natuurlijk ook voor dure sieraden en belangrijke papieren.

Planten

Je kunt de planten het beste op de verhuisdag of vlak daarvóór inpakken. Verwijder eerst overtollig water uit de potten en vazen. Daarna kun je een vloeipapier om de pot vouwen zodat deze aan de bovenkant open blijft. Zet de vaas of pot rechtop in de doos. Laat de verhuisdoos open.